18. august 2022

Sean Connery er død 90 år gammel

Sir Sean Connery er død 90 år gammel, har familien hans sagt.

Den skotske skuespilleren var mest kjent for sin skildring av James Bond, og var den første til å bringe rollen til storskjerm og dukket opp i syv av spionthrillerne.

Sir Sean døde fredelig i søvnen på Bahamas, etter å ha vært «dårlig i noen tid», sa sønnen.
Hans skuespillerkarriere strakte seg over fem tiår, og han vant en Oscar i 1988 for sin rolle i The Untouchables.

Sir Seans andre filmer inkluderte The Hunt for Red October, Highlander, Indiana Jones and the Last Crusade og The Rock.

Jason Connery sa at faren «hadde mange av familien, som kunne være på Bahamas, rundt seg» da han døde over natten i Nassau. Mye av Bond-filmen Thunderball hadde blitt filmet der.

Han sa: «Vi jobber alle med å forstå denne enorme begivenheten, siden den bare skjedde så nylig, selv om faren min har vært dårlig i noen tid.

«En trist dag for alle som kjente og elsket faren min, og et trist tap for alle mennesker over hele verden som likte den fantastiske gaven han hadde som skuespiller.»
Hans publisist Nancy Seltzer sa: «Det vil være en privat seremoni etterfulgt av et minnesmerke som ennå ikke er planlagt når viruset er avsluttet.»

Han etterlater kona Micheline og sønnene Jason og Stephane.

Daniel Craig, nåværende James Bond, sa at Sir Sean var «en av kinoens ekte storheter».
«Sir Sean Connery vil bli husket som Bond og så mye mer,» sa han.

«Han definerte en æra og en stil. Vidd og sjarm han portretterte på skjermen, kunne måles i megawatt. Han bidro til å skape den moderne kusken.

«Han vil fortsette å påvirke skuespillere og filmskapere i mange år fremover. Mine tanker er til hans familie og kjære.»

I referanse til Sir Seans kjærlighet til golf, la han til: «Uansett hvor han er, håper jeg det er en golfbane.»

Dame Shirley Bassey, som sang temaene til tre Bond-filmer, inkludert Goldfinger, hyllet og sa: «Jeg er utrolig lei meg over å høre om Seans bortgang.

«Mine tanker er til familien hans. Han var en fantastisk person, en sann gentleman, og vi vil alltid være forbundet med Bond.»

Sir Sean, fra Fountainbridge i Edinburgh, hadde sin første store filmopptreden i 1957 britisk gangsterfilm No Road Back.

Han spilte først James Bond i Dr No i 1962 og fortsatte med å vises i fem andre offisielle filmer – og det uoffisielle Never Say Never Again i 1983.

Han ble i stor grad sett på som den beste skuespilleren som har spilt 007 i den langvarige serien, ofte kalt som sådan i avstemningene.

Connery gjorde karakteren til James Bond til sin egen, og blandet nådeløshet med sardonisk vidd. Mange kritikere likte det ikke, og noen av anmeldelsene var skarpe.

Men publikum var ikke enig.
Handlingsscener, sex og eksotiske steder var en vinnende formel.

I sannhet er hans Bond nå et museumstykke; skildringen av kvinner umulig datert. Handlingsscenene er fortsatt spennende, men sexen grenser for ofte til det ikke-samtykkende.

Heldigvis har det gått en stund siden 007 slo en kvinne på baksiden og tvang et kyss. Men Connerys opptreden var av sin tid, likte millioner av begge kjønn, og ga sølvskjermen et ikon fra det 20. århundre.
Les mer om livet til skotten som ble en global stjerne

Han ble slått til ridder av dronningen ved Holyrood Palace i 2000. I august feiret han 90-årsdagen.

Bond-produsentene Michael G Wilson og Barbara Broccoli sa at de var «ødelagt av nyheten» om hans død.

De sa: «Han ble og vil alltid bli husket som den opprinnelige James Bond hvis uutslettelige inngang til kinohistorien begynte da han kunngjorde de uforglemmelige ordene ‘navnet er Bond … James Bond’.

«Han revolusjonerte verden med sin grusomme og vittige skildring av den sexy og karismatiske hemmelige agent. Han er utvilsomt i stor grad ansvarlig for suksessen med filmserien, og vi skal være evig takknemlige for ham.»

Star Wars-regissør George Lucas, som også skapte Indiana Jones-karakteren, sa at Sir Sean «satte et uutslettelig merke i filmhistorien».

«Han vil alltid ha et spesielt sted i hjertet mitt som pappa til Indy. Med en luft av intelligent autoritet og lur følelse av komisk ulykke, er det bare noen som Sean Connery som kan gjøre Indiana Jones straks til gutteaktig anger eller lettelse gjennom en streng farlig flisk eller gledelig Klem.
«Jeg er takknemlig for at jeg hadde hatt hellet å ha kjent og jobbet med ham. Mine tanker er til familien hans.»

Bare de syv som 007 – Connery’s Bond-filmer

Dr No (1962)

Fra Russland med kjærlighet (1963)

Goldfinger (1964)

Thunderball (1965)

You Only Live Twice (1967)

Diamonds are Forever (1971)

Never Say Never Again (1983)

Sir Sean var en langvarig tilhenger av skotsk uavhengighet og sa i intervjuer i forkant av folkeavstemningen i 2014 at han kan komme tilbake fra sitt Bahamas hjem for å bo i Skottland hvis det stemte for å bryte seg fra resten av Storbritannia.

Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon sa: «Jeg ble sønderknust da jeg i morges fikk vite om Sir Sean Connerys bortgang. Vår nasjon i dag sørger over en av hennes best elskede sønner.

Legg igjen en kommentar